Ko-Pvp

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ko-Pvp FoRum


    EUBAKTERİLER

    Casp3r
    Casp3r
    Admin


    Mesaj Sayısı : 170
    Points : 494
    Kayıt tarihi : 09/03/10

    EUBAKTERİLER Empty EUBAKTERİLER

    Mesaj  Casp3r Ptsi Nis. 05, 2010 8:51 pm

    EUBAKTERİLER


    Genel Özellikleri

    * a)Prokaryotturlar
    * b)Enzim sistemleri bulunur,özgün metabolizmaları vardır.
    * c)Nucleus ve zar sistemlerine ait organeller bulunmaz.
    * d)yönetici molekülü DNA dır ve nuclear alanda çıplak olarak bulunur.
    * e)Protein,yağ ve karbonhidrat içeren hücre çeperi vardır.
    * f)Bazılarında kapsül bulunur.
    * g)Sitoplazmada NA,RNA,ribozom,poliribozom,glikojen,yağ damlaları
    * bulunur.
    * h)Hücre zarı kıvrımlarından oluşmuş mesezom ve tilakoid taşıyanlar vardır.

    1. Mesezomksijenli solunum Enzimleri taşırlar.
    2. Tilakoid:klorofil taşırlar.

    * ı)Flagellum(kamçı) taşıyanlar aktif hareketlidir.
    * k)Tek veya koloniler halinde yaşarlar.

    1-Şekillerine göre:

    * Yuvarlak(coccus)
    * Çubuk(bacillus)
    * Virgül(vibriyon)
    * Spiral(spirillim)

    2-Koloni oluşumuna göre

    * a)Monococcus :Tekli hücre
    * b)Diplococcus :İkili, hücre
    * c)Streptococcus :Zincir şeklinde
    * d)Staphylococcus :Üzüm salkımı şeklinde

    3-Gram boyama yöntemine göre

    * a)Gram pozitif:boyanabilen
    * b)Gram negatif:boyanmayan

    4-Solunum biçimlerine göre

    * a)Aerobe bakterilerksijen seven
    * b)Anaerobe bakterilerksijensiz ortamda yaşayanlar
    * c)Fakültatif anaerop :hem oksijenli hem oksijensiz ortamda yaşar

    5-Beslenme biçimlerine göre

    a)Hetotrof bakteriler:Besinlerini dışarıdan hazır olarak alan bakteriler.
    1-Saprofitler:Sindirim enzimleri vardır.Hücre dışı sindirimle bitki ve hayvansal
    artıklarla beslenirler.Doğada madde döngüsü için önemlidirler.
    2-Parazit-patojen :Sindirim enzimleri yoktur.Besinlerini diğer canlıların
    vücudundan hazır olarak alırlar.
    3-Mutualist : Başka canlıların vücudunda yaşarlar. Bu birliktelikten her iki
    canlıda fayda sağlar.
    4-Kommensal:Başka canlıdan faydalanır diğer canlı bundan fayda veya
    zarar görmez.

    b)Ototrof bakteriler:İhtiyaç duydukları organik besinlerini kendileri
    sentezlerler.
    1-Fotoototroflar:Tilakoidlerindeki klorofilleri sayesinde ışık enerjisinden
    faydalanarak organik besinlerini üretebilen bakterilerdir.
    2-Kemoototroflar:Kuvvetli oksidasyon enzimleriyle inorganik maddeleri
    oksitleyerek ürettikleri enerji ile organik besin sentezleyen bakterilerdir.

    6-Bakterilerde üreme
    a-Eşeysiz üreme
    Bakteri hücresi ortam şartları uygun olduğunda mitoz bölünmeyi andıran
    (Fissyon bölünme) bölünme ile hızla coğalır.
    b--Eşeyli üreme:
    1-Konjugasyon:Karşılıklı gen alış verişi şeklinde gerçekleşir
    2-Transformasyon:Ortamda farklı özellikte bakteri geninin alınışı ile
    gerçekleşir
    3-Transduksiyon:Bakteri virüsleri aracılığı ile farklı bakteri genlerinin alınışı
    ile gerçekleşir
    NOT:Bakteriler hızlı üreme yeteneğine sahip canlılardır.
    Üreme hızını düşüren faktörler şunlardır :

    * 1-Besin azalması
    * 2-Metabolik artıkların artması
    * 3-ph değerlerinin değişmesi
    * 4-Susuzluk
    * 5-Antibiyotikler
    * 6Yüksek ve düşük ısı

    Endosporlar:
    Bakterilerde görülen endospor oluşumu üreme amaçlı değil olumsuz çevre
    koşullarına dayanabilmek içindir.

    * 1-Sindirim enzimlerine
    * 2-Düşük ve yüksek ısıya (Belirli değerlerde)
    * 3-Susuzluğa
    * 4-Besin azlığına
    * <![endif]> 5-Metabolik artıklara karşı dirençlidirler.

    Notlar
    Bazı bakterilerde olan özellikler.

    * a-Kapsül oluşumu
    * b-Flagellum(kamçı)
    * c-Mesezom un olması
    * d-Tilakoidin olması
    * e-Endospor oluşumu

    *

    Kamçı: aktif hareketi
    Mesezom: oksijenli solunumu
    Tilakoid(klorofil): fotosentezi
    Sindirim enzimleri: saprofit beslenmeyi
    Oksidasyon enzimleri: kemosentezi gerçekleştiren yapılardır.


    Bütün bakterilerdeki ortak özellikler şunlardır

    * a-Hücre çeperi
    * b-Hücre zarı
    * c-Sitoplazma
    * d-Poliribozomların olması
    * e-Depo besin olarak glikojen ve yağ damlalarının olması
    * f- DNA nın olması
    * g-RNA ve ribozomların bulunması

    Bakterilerin Önemi

    * 1-Antibiyotik üretiminde
    * 2-özel (İnsülin) protein üretiminde
    * 3-Fermantasyonda(Alkol üretimi)
    * 4-Keten-kenevir işlenmesinde yumuşak dokuların çürütülüp ayrıştırılmasında
    * 5-Mayalanmada(Yoğurt,Peynir vb.)
    * 6-Tarımda biyolojik savaş
    * 7-Genetik çalışmalarda
    * 8-Canlılarda hastalıklara neden olarak ölüm,sakatlık ve ekonomik kayıplara neden olurlar.

    NOT:Anaerob bakteriler oksijensiz solunumla karbonhidrat parçalamalarına fermantasyon(Mayalanma),protein ve amino asitleri parçalamalarına ise pütrifikasyon (Çürüme) denir.

      Forum Saati Salı Mayıs 14, 2024 6:54 pm