EUBAKTERİLER
Genel Özellikleri
* a)Prokaryotturlar
* b)Enzim sistemleri bulunur,özgün metabolizmaları vardır.
* c)Nucleus ve zar sistemlerine ait organeller bulunmaz.
* d)yönetici molekülü DNA dır ve nuclear alanda çıplak olarak bulunur.
* e)Protein,yağ ve karbonhidrat içeren hücre çeperi vardır.
* f)Bazılarında kapsül bulunur.
* g)Sitoplazmada NA,RNA,ribozom,poliribozom,glikojen,yağ damlaları
* bulunur.
* h)Hücre zarı kıvrımlarından oluşmuş mesezom ve tilakoid taşıyanlar vardır.
1. Mesezomksijenli solunum Enzimleri taşırlar.
2. Tilakoid:klorofil taşırlar.
* ı)Flagellum(kamçı) taşıyanlar aktif hareketlidir.
* k)Tek veya koloniler halinde yaşarlar.
1-Şekillerine göre:
* Yuvarlak(coccus)
* Çubuk(bacillus)
* Virgül(vibriyon)
* Spiral(spirillim)
2-Koloni oluşumuna göre
* a)Monococcus :Tekli hücre
* b)Diplococcus :İkili, hücre
* c)Streptococcus :Zincir şeklinde
* d)Staphylococcus :Üzüm salkımı şeklinde
3-Gram boyama yöntemine göre
* a)Gram pozitif:boyanabilen
* b)Gram negatif:boyanmayan
4-Solunum biçimlerine göre
* a)Aerobe bakterilerksijen seven
* b)Anaerobe bakterilerksijensiz ortamda yaşayanlar
* c)Fakültatif anaerop :hem oksijenli hem oksijensiz ortamda yaşar
5-Beslenme biçimlerine göre
a)Hetotrof bakteriler:Besinlerini dışarıdan hazır olarak alan bakteriler.
1-Saprofitler:Sindirim enzimleri vardır.Hücre dışı sindirimle bitki ve hayvansal
artıklarla beslenirler.Doğada madde döngüsü için önemlidirler.
2-Parazit-patojen :Sindirim enzimleri yoktur.Besinlerini diğer canlıların
vücudundan hazır olarak alırlar.
3-Mutualist : Başka canlıların vücudunda yaşarlar. Bu birliktelikten her iki
canlıda fayda sağlar.
4-Kommensal:Başka canlıdan faydalanır diğer canlı bundan fayda veya
zarar görmez.
b)Ototrof bakteriler:İhtiyaç duydukları organik besinlerini kendileri
sentezlerler.
1-Fotoototroflar:Tilakoidlerindeki klorofilleri sayesinde ışık enerjisinden
faydalanarak organik besinlerini üretebilen bakterilerdir.
2-Kemoototroflar:Kuvvetli oksidasyon enzimleriyle inorganik maddeleri
oksitleyerek ürettikleri enerji ile organik besin sentezleyen bakterilerdir.
6-Bakterilerde üreme
a-Eşeysiz üreme
Bakteri hücresi ortam şartları uygun olduğunda mitoz bölünmeyi andıran
(Fissyon bölünme) bölünme ile hızla coğalır.
b--Eşeyli üreme:
1-Konjugasyon:Karşılıklı gen alış verişi şeklinde gerçekleşir
2-Transformasyon:Ortamda farklı özellikte bakteri geninin alınışı ile
gerçekleşir
3-Transduksiyon:Bakteri virüsleri aracılığı ile farklı bakteri genlerinin alınışı
ile gerçekleşir
NOT:Bakteriler hızlı üreme yeteneğine sahip canlılardır.
Üreme hızını düşüren faktörler şunlardır :
* 1-Besin azalması
* 2-Metabolik artıkların artması
* 3-ph değerlerinin değişmesi
* 4-Susuzluk
* 5-Antibiyotikler
* 6Yüksek ve düşük ısı
Endosporlar:
Bakterilerde görülen endospor oluşumu üreme amaçlı değil olumsuz çevre
koşullarına dayanabilmek içindir.
* 1-Sindirim enzimlerine
* 2-Düşük ve yüksek ısıya (Belirli değerlerde)
* 3-Susuzluğa
* 4-Besin azlığına
* <![endif]> 5-Metabolik artıklara karşı dirençlidirler.
Notlar
Bazı bakterilerde olan özellikler.
* a-Kapsül oluşumu
* b-Flagellum(kamçı)
* c-Mesezom un olması
* d-Tilakoidin olması
* e-Endospor oluşumu
*
Kamçı: aktif hareketi
Mesezom: oksijenli solunumu
Tilakoid(klorofil): fotosentezi
Sindirim enzimleri: saprofit beslenmeyi
Oksidasyon enzimleri: kemosentezi gerçekleştiren yapılardır.
Bütün bakterilerdeki ortak özellikler şunlardır
* a-Hücre çeperi
* b-Hücre zarı
* c-Sitoplazma
* d-Poliribozomların olması
* e-Depo besin olarak glikojen ve yağ damlalarının olması
* f- DNA nın olması
* g-RNA ve ribozomların bulunması
Bakterilerin Önemi
* 1-Antibiyotik üretiminde
* 2-özel (İnsülin) protein üretiminde
* 3-Fermantasyonda(Alkol üretimi)
* 4-Keten-kenevir işlenmesinde yumuşak dokuların çürütülüp ayrıştırılmasında
* 5-Mayalanmada(Yoğurt,Peynir vb.)
* 6-Tarımda biyolojik savaş
* 7-Genetik çalışmalarda
* 8-Canlılarda hastalıklara neden olarak ölüm,sakatlık ve ekonomik kayıplara neden olurlar.
NOT:Anaerob bakteriler oksijensiz solunumla karbonhidrat parçalamalarına fermantasyon(Mayalanma),protein ve amino asitleri parçalamalarına ise pütrifikasyon (Çürüme) denir.
Genel Özellikleri
* a)Prokaryotturlar
* b)Enzim sistemleri bulunur,özgün metabolizmaları vardır.
* c)Nucleus ve zar sistemlerine ait organeller bulunmaz.
* d)yönetici molekülü DNA dır ve nuclear alanda çıplak olarak bulunur.
* e)Protein,yağ ve karbonhidrat içeren hücre çeperi vardır.
* f)Bazılarında kapsül bulunur.
* g)Sitoplazmada NA,RNA,ribozom,poliribozom,glikojen,yağ damlaları
* bulunur.
* h)Hücre zarı kıvrımlarından oluşmuş mesezom ve tilakoid taşıyanlar vardır.
1. Mesezomksijenli solunum Enzimleri taşırlar.
2. Tilakoid:klorofil taşırlar.
* ı)Flagellum(kamçı) taşıyanlar aktif hareketlidir.
* k)Tek veya koloniler halinde yaşarlar.
1-Şekillerine göre:
* Yuvarlak(coccus)
* Çubuk(bacillus)
* Virgül(vibriyon)
* Spiral(spirillim)
2-Koloni oluşumuna göre
* a)Monococcus :Tekli hücre
* b)Diplococcus :İkili, hücre
* c)Streptococcus :Zincir şeklinde
* d)Staphylococcus :Üzüm salkımı şeklinde
3-Gram boyama yöntemine göre
* a)Gram pozitif:boyanabilen
* b)Gram negatif:boyanmayan
4-Solunum biçimlerine göre
* a)Aerobe bakterilerksijen seven
* b)Anaerobe bakterilerksijensiz ortamda yaşayanlar
* c)Fakültatif anaerop :hem oksijenli hem oksijensiz ortamda yaşar
5-Beslenme biçimlerine göre
a)Hetotrof bakteriler:Besinlerini dışarıdan hazır olarak alan bakteriler.
1-Saprofitler:Sindirim enzimleri vardır.Hücre dışı sindirimle bitki ve hayvansal
artıklarla beslenirler.Doğada madde döngüsü için önemlidirler.
2-Parazit-patojen :Sindirim enzimleri yoktur.Besinlerini diğer canlıların
vücudundan hazır olarak alırlar.
3-Mutualist : Başka canlıların vücudunda yaşarlar. Bu birliktelikten her iki
canlıda fayda sağlar.
4-Kommensal:Başka canlıdan faydalanır diğer canlı bundan fayda veya
zarar görmez.
b)Ototrof bakteriler:İhtiyaç duydukları organik besinlerini kendileri
sentezlerler.
1-Fotoototroflar:Tilakoidlerindeki klorofilleri sayesinde ışık enerjisinden
faydalanarak organik besinlerini üretebilen bakterilerdir.
2-Kemoototroflar:Kuvvetli oksidasyon enzimleriyle inorganik maddeleri
oksitleyerek ürettikleri enerji ile organik besin sentezleyen bakterilerdir.
6-Bakterilerde üreme
a-Eşeysiz üreme
Bakteri hücresi ortam şartları uygun olduğunda mitoz bölünmeyi andıran
(Fissyon bölünme) bölünme ile hızla coğalır.
b--Eşeyli üreme:
1-Konjugasyon:Karşılıklı gen alış verişi şeklinde gerçekleşir
2-Transformasyon:Ortamda farklı özellikte bakteri geninin alınışı ile
gerçekleşir
3-Transduksiyon:Bakteri virüsleri aracılığı ile farklı bakteri genlerinin alınışı
ile gerçekleşir
NOT:Bakteriler hızlı üreme yeteneğine sahip canlılardır.
Üreme hızını düşüren faktörler şunlardır :
* 1-Besin azalması
* 2-Metabolik artıkların artması
* 3-ph değerlerinin değişmesi
* 4-Susuzluk
* 5-Antibiyotikler
* 6Yüksek ve düşük ısı
Endosporlar:
Bakterilerde görülen endospor oluşumu üreme amaçlı değil olumsuz çevre
koşullarına dayanabilmek içindir.
* 1-Sindirim enzimlerine
* 2-Düşük ve yüksek ısıya (Belirli değerlerde)
* 3-Susuzluğa
* 4-Besin azlığına
* <![endif]> 5-Metabolik artıklara karşı dirençlidirler.
Notlar
Bazı bakterilerde olan özellikler.
* a-Kapsül oluşumu
* b-Flagellum(kamçı)
* c-Mesezom un olması
* d-Tilakoidin olması
* e-Endospor oluşumu
*
Kamçı: aktif hareketi
Mesezom: oksijenli solunumu
Tilakoid(klorofil): fotosentezi
Sindirim enzimleri: saprofit beslenmeyi
Oksidasyon enzimleri: kemosentezi gerçekleştiren yapılardır.
Bütün bakterilerdeki ortak özellikler şunlardır
* a-Hücre çeperi
* b-Hücre zarı
* c-Sitoplazma
* d-Poliribozomların olması
* e-Depo besin olarak glikojen ve yağ damlalarının olması
* f- DNA nın olması
* g-RNA ve ribozomların bulunması
Bakterilerin Önemi
* 1-Antibiyotik üretiminde
* 2-özel (İnsülin) protein üretiminde
* 3-Fermantasyonda(Alkol üretimi)
* 4-Keten-kenevir işlenmesinde yumuşak dokuların çürütülüp ayrıştırılmasında
* 5-Mayalanmada(Yoğurt,Peynir vb.)
* 6-Tarımda biyolojik savaş
* 7-Genetik çalışmalarda
* 8-Canlılarda hastalıklara neden olarak ölüm,sakatlık ve ekonomik kayıplara neden olurlar.
NOT:Anaerob bakteriler oksijensiz solunumla karbonhidrat parçalamalarına fermantasyon(Mayalanma),protein ve amino asitleri parçalamalarına ise pütrifikasyon (Çürüme) denir.