Ko-Pvp

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ko-Pvp FoRum


    İNORGANİK MADDELER

    Casp3r
    Casp3r
    Admin


    Mesaj Sayısı : 170
    Points : 494
    Kayıt tarihi : 09/03/10

    İNORGANİK MADDELER Empty İNORGANİK MADDELER

    Mesaj  Casp3r Ptsi Nis. 05, 2010 8:19 pm

    [u]CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ

    İNORGANİK BİLEŞİKLER

    * Su
    * Asit
    * Baz
    * Tuz
    * Mineraller

    ORGANİK BİLEŞİKLER

    * Vitaminler
    * Enzimler
    * Yağlar
    * Proteinler
    * Karbonhidratla
    * Nükleik asitler

    İNORGANİK BİLEŞİKLER:Canlıların kendi vücudunda üretemeyip dışardan hazır olarak aldıkları bileşiklere denir

    A. Su: Ortalama bir insan vücudunda %65-70 oranında su bulunmaktadır. Su bitkilerin de bu % 95’e kadar çıkmaktadır
    Özellikleri
    1.Sindirime yardımcı olur
    2.Vücut ısısının dengede tutulmasını sağlar
    3.Vücuttaki Zaralı maddelerin dışarıya atılmasının sağlar
    4.Suyun akışkan özelliğinden dolayı moleküllerin bir yerden başka bir yere taşınmasını sağlar.

    B. Mineraller:Hücreleri karbonhidrat, yağ ve protein gibi organik bileşikler ile vücuda alınan inorganik tuzlardır.
    Özellikleri:
    1.Mineraller enzimlerin yapısına katılarak katalizör görevi yapar.
    Katalizör:Kimyasal tepkimelere girerek tepkimenin daha kısa sürede ve daha az kullanılmasını sağlayan proteinden oluşmuş kısımdır.
    2.Eksikliklerinde bir takım rahatsızlıklar ortaya çıkar.
    Ca eksikliğinde ›Çocuklarda kemik erimesi yaşlılarda raşitizm.
    P eksikliğinde› kemiklerde ve dişlerde yumuşama.
    Fe eksikliğinde› anemi
    iyot eksikliğinde ›guatr.
    3.Mineraller kanın ozmotik basıncının dengede tutulmasını sağlar.
    4.Kas kasılmasında sinirsel uyartıların iletilmesinde görev alır.
    5.İyon konsantrasyonunu sağlar.


    KARBONHİDRAT

    MONOSAKKARİTLER
    ¦Hücre zarından geçerler
    ¦Hidrolize uğramazlar
    ¦Kan ve doku sıvısında bulunurlar
    ¦Karbonhidratların yapıtaşlarıdır
    ¦Fotosentezin ilk ürünleridir
    ¦Hücrede depolanmazlar
    ¦Riboz ve deoksiriboz nukleik asitlerin yapısına katılırlar
    ¦Suda çözünürler
    ¦Protein ve yağlarla bileşik oluşturabilirler
    ¦Enerji verici olarak kullanılırlar
    ¦Yapılarında glikozit bağı bulunmaz
    ¦Benedikt çözeltisiyle ısıtılırsa kiremit kırmızısı renk verirler
    Örn:Glikoz,Galaktoz,Fruktoz,Mannoz,Ksiloz,Arabinoz
    DİSAKKARİTLER
    ¦Hücre zarından geçemezler
    ¦Sindirim enzimlerinden etkilenirler
    ¦Bitki ve memelilerde depolanabilir-memelilerde laktoz bitkilerde sukroz
    ¦Suda çözünürler
    ¦Kanda bulunmazlar.Sütte bulunurlar
    ¦Yapısında glikozit bağı vardır
    Örn:Maltoz,Laktoz,Sukroz
    Glikoz + Glikoz ----------Mal toz + Su
    Glikoz + Früktoz ----------Sukroz + Su
    Glikoz + Galaktoz ----------Laktoz + Su
    POLİSAKKARİTLER
    ¦Hücre zarından geçemezler
    ¦(n)kadar glikozun birleşmesinden oluşurlar.
    ¦Sindirim enzimleriyle hidrolize edilirler.
    ¦(n-1)kadar su harcanır.
    ¦Kanda bulunmazlar.
    ¦Hayvanlarda ve bakterilerde glikojen bitkilerde nişasta olarak depolanır
    ¦Selüloz bitkilerde çeper maddesi olarak kullanılır.
    ¦Bitki ve hayvanlarda sentezlenebilir.
    ¦Selüloz bazı tek hücreliler hariç diğer canlılar tarafından sindirilemez.
    Çeşitleri
    1- Nişasta: Lügolle mavi renk verir.
    2- Glikojen : lügolle kahve rengi verirler.
    3- Selüloz: lügolle boyanmazlar.
    4- Pektin
    5- Kitin
    Polisakkaritlerin Genel Özellileri

    Nişasta
    ¦N kadar glikozun dehidrasyon undan oluşur.
    ¦Olayda n-1 kadar H2O oluşur.
    ¦Olayda n-1 kadar glikoz bağı kurulur.
    ¦Bitkilerde depo karbonhidrattır.
    ¦Suda çözünmez.
    ¦Hücre zarından geçemez.
    ¦Sentezleri hücre içinde olur.
    ¦Hidrolizlerinde n-1 kadar su harcanır.
    ¦Hidrolizleri hücre içinde ve hücre dışında olabilir.
    ¦Lu gol ile mavi , mor rengi verir.
    ¦Amilaz enzimi ile maltoz a yıkılırlar.
    ¦Kanda görülmez.
    Selüloz
    ¦n kadar glikoz dehidrasyonu ile birleşmesinden oluşur.
    ¦Olayda n-1 kadar ters glikoz bağı oluşur.
    ¦Olayda n-1 kadar H2O açığa çıkar.
    ¦Sentezleri hücre içinde gerçekleşir.
    ¦Hayvanlarda bazı bakteriler ve birkaç omurgasız hariç hidroliz enzimleri bulunmaz.
    ¦Bitkilerde yapı karbonhidrattır. Hücre çeperini oluşturur.
    ¦Suda çözünmezler.
    ¦Lugol ile boyanmazlar.
    Glikojen
    ¦N kadar glikozun dehidrasyon ile birlaşmesinden oluşur.
    ¦Olayda n-1 kadar H2O açığa çıkar.
    ¦Olayda n-1 kadar glikozit bağı kurulur.
    ¦Sentezleri karaciğer ve çizgili kas hücrelerin de gerçekleşir.
    ¦Hayvansal depo karbonhidrattır.
    ¦Suda çözünür.
    ¦Hücre zarından geçemez.
    ¦Sentezleri Hücre içinde gerçekleşir.
    ¦Hidrolizinde n-1 kadar su harcanır. Olay hücre içinde ve hücre dışında gerçekleşebilir.
    ¦Lugol ile kahverengi rengini verir.
    ¦Kanda görülmez.

    Görevleri
    ¦Canlılarda enerji verici madde olarak kullanılır.
    ¦Bitki , mantar ve bazı bakterilerin hücre çeperi esas maddesini oluşturur.
    ¦Hücre zarlarında protein ve yağlarla bileşikler oluşturarak tanımlayıcı ve tanıyıcı maddeler olarak görev yaparlar.
    ¦DNA , RNA , ATP , FAD , NAD gibi önemli organik maddelerin yapılarına katılırlar.

    Özellikleri

    * Suda erimezler.
    * Eter , alkol , aseton gibi organik çözücülerde erirler.
    * C ve O oranından fazla olduğundan enerji verimide fazladır.
    * Hücre zarından geçemezler.
    * 1 mol gliserol 3 mol yağ asidin dehidrasyon ile birleşmesinden oluşur.
    * Sentezlerinde 3 ester bağı kurulur.
    * Sentezlerinde 3 mol H2O açığa çıkar.
    * 3 mol H2O ile hidrolize edilirler.
    * Yağların hidrolizi lipaz ile gerçekleşir.
    * Sudan III ile kırmızı renk verirler.
    * Bitki ve hayvan hücrelerinde depolanabilirler.
    * Hücre zarlarının esas yapısını oluştururlar.

    Çeşitleri

    * Nötral yağlar : Depo ve enerji verici olarak görev alır.
    * Fosfolipid : Hücre zarının temel maddesidir.
    * Glikolipit : Hücre zarı ve sinir hücrelerinde bulunur.
    * Steroidler : Vit-D , bazı hormonlar , safra tuzları , kolesterol , eterik yağ , kauçuk vb.. maddelerin oluşumunu gerçekleştirerek canlılar düzenleyici görev alırlar.
    * Kolesterol:Hayvanlarda hücre zarında ve derinin yapısında bulunur.Diğer steroid lerin oluşumunda rol alır.

    Görevleri

    * Enerji kaynağı olarak kullanılırlar.
    * Hücre zarı yapısına katılırlar.
    * Bazı hormonların yapısını oluştururlar.
    * A,D,E,K vitaminlerinin emilimini sağlarlar.
    * Isı kaybını önlerler.
    * Organ ve vücudu mekanik etkilerden korur.
    * Göç eden ve kış uykusuna yatan canlıların besin ve su (metabolik su ) kaynağıdır.



    Varsayılan C: Lise Biyoloji Konuları <> 1-2-3-4 Tüm Ders Notları
    PROTEİNLER


    Özellikleri

    * N(Aminoasit)’in dehidrasyonu ile birleşmeleri ile oluşur.
    * Yapımında en az 1 çeşit aminoasit bulunur.
    * Yapımında en çok 20 çeşit aminoasit bulunur.
    * Sentezlerinde n-1 kadar H2O açığa çıkar.
    * Hücrede ribozom larda sentezlenir.
    * Hücrelerde kullanılan karakter çeşidi kadar protein bulunur.
    * Hidrolizinde n-1 kadar H2O açığa çıkar.
    * Yapısında n-1 kadar peptid bağı bulunur.
    * Globülar (küresel) proteinler enzimler ve hormonlar suda çözünür. Lifli proteinler hücre zarı kes ve derideki yapısal proteinler suda çözünmez.
    * Biuret çözeltisi ile mor renk , nitrik asit ile sari renk verirler.
    * Hücre zarından geçemezler.
    * Kan ve doku sıvısında bulunurlar.
    * Her canlının proteini kendine özgüdür. Ancak canlılarda kullanılan ortak proteinlerde vardır. ÖRN : Solunum enzimleri
    * Benzer proteinlerde amino asitlerin sayısı , dizilişi , sırası ve tekrarlanışı aynıdır. Farklı proteinlerde farklıdır.
    * Yapısında peptid , hidrojen bağı ve disülfit bağları vardır.

    Amino Asitler

    * Suda çözünürler.
    * Hücre zarından geçerler.
    * Sindirim enzimlerinden etkilenmezler.
    * Bütün amino asitlerde değişen sadece radikal gruptur.
    * A.asitlerin amino grubu asit, karboksil grubu baz özelliktedir. Bu nedenle 7-Kuvvetli asitler karşısında baz, kuvvetli bazlar karşısında asit gibi davranır.
    * Kanda ve doku sıvısında bulunurlar.
    * Peptid bağları :A.asitlarin amino grubu ile karboksil grupları arasında kurulur.

    Molekül er yapıları:

    Proteinlerde çeşitlilik

    * Amino asit sayısı.
    * Amino asitlerin çeşidi .
    * Amino asitlerin dizilişi.
    * Amino asitlerin tekrarlanışı.
    * Amino asitlerin birbirlerine oranı.

    Denaturasyon
    Proteinler DNA’daki kalıtsal şifreye göre sentezlenir. Bu şifre proteinin amino asitlerinin sayısı , sıralanışı dizilişi ve tekrarlanışını belirler. Amino asitlerin birinin sayısı sırası değişirse farklı proteinler ortaya çıkar. Kalıtsal bilgideki değişmeler proteinlerde değişmeye yol açar.Proteinlerin ilk sentezlendiklerinde sahip oldukları primer yapı fonksiyonel değildir.Primer yapıdan oluşan zayıf hidrojen bağları ve disülfit ile protein boyut kazanarak fonksiyonel olan sekonder , tersiyer ve kuaterner yapılar oluşur.Zayıf hidrojen bağlarının yüksek ısı , asit , yüksek basınç gibi etkilerle bozulmasına dolayısı ile fonksiyonun kaybedilmesine neden olur. Bu yapının bozulması olayına denaturasyon adı verilir.

    Görevleri

    * Yapısal görevi : Hücre zarı , organel , kas hücrelerinde aktin miyozin flamentleri gibi yapıları oluşturur.
    * Enzim görevi : Biyokimyasal reaksiyonları katalizler.
    * Taşıma görevi : Hemoglobin vücutta O2 ve CO taşır.
    * Tanıma görevi : Hücre zarındaki özel proteinler moleküllerin tanınıp hücreye alınmasında rol oynar.
    * Hormonal görev : Hormonların yapısını oluşturarak vücutta yaşamsal olayların düzenlenmesinde rol oynar.
    * Savunma görevi : Antikorlar halinde vücudun savunmasında rol alır.
    * Enerji kaynağı : Gereksinim duyulduğunda enerji kaynağı olarakta kullanılır.
    * Osmotik basıncın korunmasında : Kanda bulunan proteinler kan ile doku sıvısı arasında osmotik basıncın ayarlanmasını sağlayarak madde alış verişinde rol oynar.
    * Dokularda fonksiyonel yapı olarak : Kaslarda aktin ve miyozin , bağ dokusunda fibroblastların oluşturduğu lifler , sinir dokusunda nöronlar.
    * Akseptör olarak : Klorofil ve ışık akseptörleri .
    * Koruma : Yılan zehiri gibi.

      Forum Saati Salı Mayıs 14, 2024 4:30 am