Ko-Pvp

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ko-Pvp FoRum


    KARBONHİDRAT

    Casp3r
    Casp3r
    Admin


    Mesaj Sayısı : 170
    Points : 494
    Kayıt tarihi : 09/03/10

    KARBONHİDRAT Empty KARBONHİDRAT

    Mesaj  Casp3r Ptsi Nis. 05, 2010 8:21 pm

    MONOSAKKARİTLER
    ¦Hücre zarından geçerler
    ¦Hidrolize uğramazlar
    ¦Kan ve doku sıvısında bulunurlar
    ¦Karbonhidratların yapıtaşlarıdır
    ¦Fotosentezin ilk ürünleridir
    ¦Hücrede depolanmazlar
    ¦Riboz ve deoksiriboz nukleik asitlerin yapısına katılırlar
    ¦Suda çözünürler
    ¦Protein ve yağlarla bileşik oluşturabilirler
    ¦Enerji verici olarak kullanılırlar
    ¦Yapılarında glikozit bağı bulunmaz
    ¦Benedikt çözeltisiyle ısıtılırsa kiremit kırmızısı renk verirler
    Örn:Glikoz,Galaktoz,Fruktoz,Mannoz,Ksiloz,Arabinoz
    DİSAKKARİTLER
    ¦Hücre zarından geçemezler
    ¦Sindirim enzimlerinden etkilenirler
    ¦Bitki ve memelilerde depolanabilir-memelilerde laktoz bitkilerde sukroz
    ¦Suda çözünürler
    ¦Kanda bulunmazlar.Sütte bulunurlar
    ¦Yapısında glikozit bağı vardır
    Örn:Maltoz,Laktoz,Sukroz
    Glikoz + Glikoz ----------Mal toz + Su
    Glikoz + Früktoz ----------Sukroz + Su
    Glikoz + Galaktoz ----------Laktoz + Su
    POLİSAKKARİTLER
    ¦Hücre zarından geçemezler
    ¦(n)kadar glikozun birleşmesinden oluşurlar.
    ¦Sindirim enzimleriyle hidrolize edilirler.
    ¦(n-1)kadar su harcanır.
    ¦Kanda bulunmazlar.
    ¦Hayvanlarda ve bakterilerde glikojen bitkilerde nişasta olarak depolanır
    ¦Selüloz bitkilerde çeper maddesi olarak kullanılır.
    ¦Bitki ve hayvanlarda sentezlenebilir.
    ¦Selüloz bazı tek hücreliler hariç diğer canlılar tarafından sindirilemez.
    Çeşitleri
    1- Nişasta: Lügolle mavi renk verir.
    2- Glikojen : lügolle kahve rengi verirler.
    3- Selüloz: lügolle boyanmazlar.
    4- Pektin
    5- Kitin
    Polisakkaritlerin Genel Özellileri

    Nişasta
    ¦N kadar glikozun dehidrasyon undan oluşur.
    ¦Olayda n-1 kadar H2O oluşur.
    ¦Olayda n-1 kadar glikoz bağı kurulur.
    ¦Bitkilerde depo karbonhidrattır.
    ¦Suda çözünmez.
    ¦Hücre zarından geçemez.
    ¦Sentezleri hücre içinde olur.
    ¦Hidrolizlerinde n-1 kadar su harcanır.
    ¦Hidrolizleri hücre içinde ve hücre dışında olabilir.
    ¦Lu gol ile mavi , mor rengi verir.
    ¦Amilaz enzimi ile maltoz a yıkılırlar.
    ¦Kanda görülmez.
    Selüloz
    ¦n kadar glikoz dehidrasyonu ile birleşmesinden oluşur.
    ¦Olayda n-1 kadar ters glikoz bağı oluşur.
    ¦Olayda n-1 kadar H2O açığa çıkar.
    ¦Sentezleri hücre içinde gerçekleşir.
    ¦Hayvanlarda bazı bakteriler ve birkaç omurgasız hariç hidroliz enzimleri bulunmaz.
    ¦Bitkilerde yapı karbonhidrattır. Hücre çeperini oluşturur.
    ¦Suda çözünmezler.
    ¦Lugol ile boyanmazlar.
    Glikojen
    ¦N kadar glikozun dehidrasyon ile birlaşmesinden oluşur.
    ¦Olayda n-1 kadar H2O açığa çıkar.
    ¦Olayda n-1 kadar glikozit bağı kurulur.
    ¦Sentezleri karaciğer ve çizgili kas hücrelerin de gerçekleşir.
    ¦Hayvansal depo karbonhidrattır.
    ¦Suda çözünür.
    ¦Hücre zarından geçemez.
    ¦Sentezleri Hücre içinde gerçekleşir.
    ¦Hidrolizinde n-1 kadar su harcanır. Olay hücre içinde ve hücre dışında gerçekleşebilir.
    ¦Lugol ile kahverengi rengini verir.
    ¦Kanda görülmez.

    Görevleri
    ¦Canlılarda enerji verici madde olarak kullanılır.
    ¦Bitki , mantar ve bazı bakterilerin hücre çeperi esas maddesini oluşturur.
    ¦Hücre zarlarında protein ve yağlarla bileşikler oluşturarak tanımlayıcı ve tanıyıcı maddeler olarak görev yaparlar.
    ¦DNA , RNA , ATP , FAD , NAD gibi önemli organik maddelerin yapılarına katılırlar.

    Özellikleri

    * Suda erimezler.
    * Eter , alkol , aseton gibi organik çözücülerde erirler.
    * C ve O oranından fazla olduğundan enerji verimide fazladır.
    * Hücre zarından geçemezler.
    * 1 mol gliserol 3 mol yağ asidin dehidrasyon ile birleşmesinden oluşur.
    * Sentezlerinde 3 ester bağı kurulur.
    * Sentezlerinde 3 mol H2O açığa çıkar.
    * 3 mol H2O ile hidrolize edilirler.
    * Yağların hidrolizi lipaz ile gerçekleşir.
    * Sudan III ile kırmızı renk verirler.
    * Bitki ve hayvan hücrelerinde depolanabilirler.
    * Hücre zarlarının esas yapısını oluştururlar.

    Çeşitleri

    * Nötral yağlar : Depo ve enerji verici olarak görev alır.
    * Fosfolipid : Hücre zarının temel maddesidir.
    * Glikolipit : Hücre zarı ve sinir hücrelerinde bulunur.
    * Steroidler : Vit-D , bazı hormonlar , safra tuzları , kolesterol , eterik yağ , kauçuk vb.. maddelerin oluşumunu gerçekleştirerek canlılar düzenleyici görev alırlar.
    * Kolesterol:Hayvanlarda hücre zarında ve derinin yapısında bulunur.Diğer steroid lerin oluşumunda rol alır.

    Görevleri

    * Enerji kaynağı olarak kullanılırlar.
    * Hücre zarı yapısına katılırlar.
    * Bazı hormonların yapısını oluştururlar.
    * A,D,E,K vitaminlerinin emilimini sağlarlar.
    * Isı kaybını önlerler.
    * Organ ve vücudu mekanik etkilerden korur.
    * Göç eden ve kış uykusuna yatan canlıların besin ve su (metabolik su ) kaynağıdır.

      Forum Saati Salı Mayıs 14, 2024 3:49 am